Al número 35 de La Tartrana, un butlletí de règim interior del Centre d’Estudis d’Altafulla, i publicat al novembre de 1985, trobem l’article L’estrena del Gegant escrit pel nostre Martí Royo Tarraga.

Transcripció de l’article creat pel nostre Martí Royo al 1985:

Altafulla, 10 de novembre de 1985: Hem vist sorgir del no res uns gegants, “els nostres gegants”.

La gestació d’aquests gegants és llarga i seriosament discutida i considerada, arribant a la conclusió de parir una bruixa i un bruixot, pel fet que Altafulla guarda en sí una incerta història sobre bruixes i encanteris, de camins oblidats, de bells conreus, urbanitzacions que, inexorablement, amb les seves excavadores, han fet desaparèixer aquests vestigis d’una societat no massa llunyana.

Dintre de la cultura popular, les bruixes i els bruixots han estat conceptuats, ignominiosament, d’éssers malèfics relacionats amb diables, modelant joquines per a fer patir els amants, segrestant infants en nits de lluna plena, o fent ungüents de bestioles innocents, com els gripaus, llangardaixos i serpents. Animals tan benèfics per a l’agricultura, que tan inconscientment massacrem quan ens creuem amb ells per qualsevol corriol o drecera; al meu entendre, una actitud sociològicament relacionada amb els prejudicis que una fantasia i una llegenda mal explicades ens han creat.

El que la societat entén com a bruixeria, és l’exponent de les primeres cultures existents a la terra. El seu origen data del paleolític. Ells foren els primers bruixots, ells inventaren, o més ben dit, descobriren el foc, les reaccions del elements, després els àcids; començaren a mirar els estels, les plantes i llur desenvolupament, amb mesures exòtiques conceberen que el nostre món era rodó.

El primer alquimista fou Bolos de Mendes, aproximadament 200 anys abans de Crist. Estudiant de la naturalesa diferencial del plom, el ferro i l’or.

Gebert, alquimista musulmà conegut pel nom d’Ibn Hayyan, aproximadament pels anys 760-815, va descobrir el clorur d’amoni, la destil·lació del vinagre per fer àcid acètic i els inicis de l’àcid nítric.

Roger Bacon (anglès), descobrí, el 1214, els inicis de la pólvora negra.

Johan Gutemberg projectà la primera impremta. Gràcies a ells es publicà el primer llibre d’astrologia de Nicolau Copèrnic (1473-1543).

Galileo Galilei (1564-1642) planteja la llei de la gravitació; Isaac Newton ens explica la llei del moviment gravitacional. Bercelius, Mme. Curie, Thomas Andrius, Hofman… fins i tot el nostre Martí i Franquès. Podria seguir citant centenars d’homes i dones que han lluitat per l’evolució de l’home, envoltats per la incomprensió general.

Quasi tots ells eren qualificats de bruixots i, paradoxalment, a tots ells devem el que sabem.

Tot aquest desenvolupament històric em porta a reflexionar sobre les bruixes, i arribo a la conclusió que aquests són els veritables bruixots a qui hem de retre homenatge de manera festiva, amb el cor i l’esperit oberts, inculcant als nostres fills, nebots i néts una actitud sense tabús ni misteris, oberts a qualsevulla manifestació científica o plàstica que s’esdevingui.

MARTI ROYO TARRAGA.

La Tartrana 35 Estrena del Gegant
La Tartrana 35 Estrena del Gegant

Volem agrair al Centre d’Estudis d’Altafulla per facilitar-nos tota aquesta informació. Més concretament al Joan Carnicer i al Salvador Gatell per la seva paciència i feina de divulgació de la història dels nostres Gegants i Nans.

No responses yet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *